Про проблеми української науки і роль НАН України для розвитку нашої держави

Опубліковано: 2020-05-26

Інтерв’ю голови Північно-Східного наукового центру НАН України і МОН України академіка НАН України Володимира Семиноженка програмі “Без протоколу” телеканалу КРТ

Про те, які висновки зробив світ з пандемії коронавірусу, чи змінилося ставлення до науки, як держава підтримує учених, а також про те, що відбувається з економікою України та необхідні кроки для майбутнього економічного розвитку нашої держави в ефірі програми “Без протоколу” телеканалу КРТ розповів генеральний директор Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України, голова Північно-Східного наукового центру НАН України і МОН України, член Президії НАН України академік Володимир Семиноженко.

Під час розмови академік Володимир Семиноженко розповів, що розуміючи ситуацію та велику загрозу, з якою стикнулося людство з поширенням коронавірусу, вчені НАН України за власною ініціативою ще з кінця січня почали працювати над розробленням та створенням вітчизняних ПЛР-тестів для виявлення SARS-CoV-2, і на сьогодні вони успішно впоралися з цим завданням. З початку квітня була створена робоча група з представників Національної академії наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національної академії медичних наук України, яка на основі статистичних даних про динаміку епідемії в Україні та інших країнах розробила математичну модель розвитку епідемії COVID-19 в нашій країні.

На думку академіка Володимира Семиноженка, тут мала б бути велика підтримка з боку держави. Проте розробники – Інститут молекулярної біології і генетики НАН України – чекають на державне замовлення й досі.

“Закуповуючи тести у інших країн, ми фактично фінансуємо розвиток цих країн за власні кошти. Якщо не фінансуєш власну науку, то фінансуєш чужу”, - зазначив Володимир Семиноженко. На його думку, єдине правильне рішення для майбутнього нашої держави – випереджаючими темпами розвивати власну науку.

Більше дізнавайтеся з інтерв’ю: https://youtu.be/456zwaevkYo

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України на сайті НАН України.

Останні статті

NewArticle

Останні надходження

NewProject