Новини за Січень 2023

Опубліковано: 2023-01-09

Оголошено конкурс «Кембридж – НФДУ 2022.

Індивідуальні гранти на проведення досліджень (розробок) для українських вчених (за підтримки Кембриджського університету, Велика Британія)»

Національний фонд досліджень України оголошує новий конкурс "Кембридж – НФДУ 2022. Індивідуальні гранти на проведення досліджень (розробок) для українських вчених (за підтримки Кембриджського університету, Велика Британія)"

Метою конкурсу є підтримка передових наукових досліджень і розробок українських вчених, які безпосередньо постраждали від воєнних дій в Україні в 2022 році, шляхом надання індивідуальних грантів за підтримки Кембриджського університету (Велика Британія).

Тематичні напрями, за якими здійснюватиметься фінансування: широке коло фундаментальних і прикладних проблем в усіх галузях наук, пов’язаних із розв’язанням найбільш актуальних наукових завдань, націлених на технологічний, економічний, соціальний, культурний поступ України.

Дата та час початку подання заявок: 29.12.2022, 00:01 за київським часом.

Дата та час завершення подання заявок: 27.01.2023, 23:59 за київським часом.

Проведення наукової і науково-технічної експертизи та підбиття підсумків Конкурсу: до 23.05.2023.

Для ознайомлення з умовами конкурсу переходьте за посиланням: Умови конкурсу “Кембридж – НФДУ 2022. Індивідуальні гранти на проведення досліджень (розробок) для українських вчених (за підтримки Кембриджського університету, Велика Британія)”.

 

Стажування в Польщі

Польська академія наук | Polska Akademia Nauk | прийме у своїх науково-дослідних інститутах молодих вчених установ НАН України (до 35 років) для проходження стажування з усіх галузей наук.

Документи для участі у конкурсі на отримання грантів для візитів молодих науковців НАН України на місячний термін до Польщі з метою стажування в науково-дослідних установах Польської академії наук слід подати не пізніше 18 лютого 2023 року.

Докладніше про це ТУТ https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9751

 

Секретаріат ЮНЕСКО оголосив початок прийому заявок на участь у восьмому конкурсі на отримання грантів UNESCO/PhosAgro/IUPAC для дослідницьких проектів із зеленої хімії, оголошений Сектором природничих наук.

Ці дослідницькі гранти (до 30 000 доларів США на грант) присуджуються перспективним інноваційним проектам, які можуть бути завершені протягом одного року, та пропонуються молодим ученим, який очолює дослідницьку групу або працює самостійно у своєму інституті.

Спеціальний грант також присуджується окремо для дослідницького проекту зеленої хімії щодо інновацій у переробці та використанні фосфогіпсу.

Кожна проектна пропозиція подається молодим вченим, на якого покладається повна відповідальність за реалізацію проекту. Кандидати повинні бути віком до 39 років і мати ступінь доктора філософії (Ph.D) або еквівалент у хімії чи суміжній міждисциплінарній галузі. Гранти присуджуються на конкурсній основі за рекомендацією міжнародного журі у складі науковців високого рівня.

Повну інформацію про гранти, документи, які необхідно заповнити, і вказівки щодо того, як подати заявку, можна завантажити з веб-сайту ЮНЕСКО за такою адресою: https://www.unesco.org/en/basic-sciences/green-chemistry

Кінцевий термін подання заявок – 30 червня 2023 року.

За додатковою інформацією та будь-якою необхідною підтримкою ЮНЕСКО рекомендує звертатися до пані Амаль Касрі, керівника відділу фундаментальної науки, досліджень, інновацій та інженерії (a.kasry@unesco.org, +33 1 45680677).

 

Оголошено стипендії на навчання у Китайській Народній Республіці у 2023/2024 навчальному році

Відповідно до Угоди між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти Китайської Народної Республіки про співробітництво у сфері освіти Уряд Китайської Народної Республіки надає для громадян України 33 державні стипендії на навчання у 2023/2024 навчальному році за освітніми рівнями бакалавр, магістр, доктор філософії та на мовне стажування.

Міністерство приймає заявки на отримання державної стипендії Уряду Китайської Народної Республіки до 20 січня 2023 року.

Подання заявки
Кандидат на отримання державної стипендії Уряду Китайської Народної Республіки має пройти обов’язкову реєстрацію на сайті Китайської стипендіальної ради www.campuschina.org (http://www.campuschina.org/) та створити особистий кабінет. Необхідні документи потрібно заповнити (або завантажити) онлайн в особистому кабінеті.

Деталі - за посиланням (https://mon.gov.ua/ua/news/ogolosheno-stipendiyi-na-navchannya-u- kitajskij-narodnij-respublici-u-20232024-navchalnomu-roci).

 

Оголошено конкурс «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди»

Національний фонд досліджень України оголосив новий конкурс проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди»!

Метою конкурсу є фінансування колективних наукових проєктів, спрямованих на вирішення невідкладних питань відбудови України у воєнний та повоєнний періоди.

Конкурс проводиться за напрямами, пов’язаними із виконанням прикладних наукових досліджень і розробок, спрямованими на відновлення виробництва товарів та послуг або виведення України на новий рівень конкурентоспроможності (у тому числі у космічній галузі), розробку нових технологій та створення нових матеріалів для відновлення промислового виробництва, вирішення екологічних проблем, які виникли внаслідок військових дій, подолання розладів здоров’я населення, зумовлених війною, вирішення питань продовольчої та енергетичної безпеки, вирішення гострих соціальних питань, комплексної реабілітації різних груп населення, пов’язаної з воєнними травмами, посилення захисту об’єктів критичної інфраструктури (у тому числі в контексті кібербезпеки), збереження культурної спадщини (а саме, реставрації, реконструкції, консервації пам’яток культури, діджиталізації тощо), яка постраждала внаслідок військових дій та/чи окупації.

Термін подання заявок: з 23 грудня 2022, 00:01 по 31 січня 2023, 23:59 (за київським часом).

Умови конкурсу розміщено за посиланням (https://bit.ly/3IbuHiH).

Електронна пошта для довідок: natsci.2022.01@nrfu.org.ua

 

За рахунок коштів рамкової програми ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020» нададуть фінансову підтримку 40 українським проєктам

Міністерство освіти і науки України наказом від 22 грудня 2022 № 1159 затвердило підсумки Конкурсного відбору наукових, науково-технічних робіт та проєктів (https://mon.gov.ua/storage/app/media/nauka/2022/12/27/Dodatok.Perelik.obranykh.robit.ta.proyekti v.26.12.2022.pdf), які фінансуються за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Загалом було подано 195 пропозицій, 156 з яких відповідали формальним вимогам конкурсу та були передані на наукову експертизу. До її виконання залучили 216 експертів.

У конкурсному відборі відібрали 40 проєктів за чотирма напрямами спрямування коштів:

  • «Науково-технічні проєкти, спрямовані на підтримку інноваційної діяльності закладів вищої освіти та наукових установ»: подано 15 заявок, з яких відібрано до фінансування – 2;
  • «Науково-технічні проєкти суб’єктів малого і середнього підприємництва, закладів вищої освіти та наукових установ, а також науково-технічні проєкти суб’єктів господарювання, що потребують проведення техніко-економічного обґрунтування за тематичними напрямами»: подано 1 заявку, яку обрано до фінансування;
  • «Інфраструктурні проєкти для отримання фінансування на закупівлю інструментів, обладнання та устаткування, що необхідні для проведення тестування, прототипування, експериментальних досліджень, створення та випробування дослідних зразків, виготовлення моделей з метою вдосконалення послуги з надання доступу вченим до обладнання та матеріалів для проведення наукових досліджень»: усього було подано 36 заявок, з яких відібрано до фінансування – 6;
  • «Наукові роботи за тематичними напрямами»: подано 143 заявки, з яких відібрано до фінансування – 31.

 

Українці створили мобільний застосунок для навчання дітей без світла та інтернету

Команда українських розробників із віртуальної школи Unicorn School створила (https://dev.ua/news/ukrainski-aitishnyky) перший у світі мобільний застосунок для смартфонів і планшетів, що дає змогу продовжувати навчатися навіть під час блекауту.

Завдяки функції розумного завантаження, навчальний матеріал з усіх предметів кожного дня дистанційно завантажується вчителями прямо в пристрій, а дитина має змогу вже в додатку вчити уроки, навіть без світла та інтернету.

Виконувати домашні завдання також можна в додатку, який автоматично відправить їх на перевірку вчителю одразу ж при відновленні звʼязку з інтернетом.

При цьому в учня залишається доступ до підручників і понад 17 000 інших методичних матеріалів.

Навчання в застосунку школи Unicorn проходить у форматі комп’ютерної гри. До звичайних оцінок учень отримує чарівні кристали, золоті монети, кубки та інші нагороди, які дадуть змогу «прокачати» свого аватара та перейти на наступний рівень

 

Останні надходження

NewProject